PÄÄTÖSJUHLA 4.3.2023, KOUVOLA

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri ry ja Kouvolan Sotaveteraanit ry pitivät yhteisen päätösjuhlan 4.3.2023 Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa. Paikalle saapui yli 200 vierasta ja heissä ilahduttavan monta veteraania sekä lottaa!

OHJELMA

– Alkusoitto, Marsalkan hopeatorvet, MPK Kaakkois-Suomen Soittokunta
– Tervehdyssanat, piirin puheenjohtaja Arto Mikkonen
– Juhlasoitto sotaveteraaneille, MPK Kaakkois-Suomen Soittokunta
– Hartaushetki, seurakunnan tervehdys, seurakuntapastori Maarit Hirvelä
– Seppelepartio sankarihaudoille, rovasti Juha Pesonen
– Narvan marssi, MPK Kaakkois-Suomen Soittokunta
– Puhe Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja, lehdistöneuvos Erkki Heikkinen
– Sillanpään marssilaulu, MPK Kaakkois-Suomen Soittokunta ja Pohjois-Kymen Sotilaspoikakillan kuoro sekä yleisö
– Kohokohtia toiminnasta, insinöörikomentajakapteeni evp Ilmo Suurnäkki
– Musiikkia, MPK Kaakkois-Suomen Soittokunta ja Pohjois-Kymen Sotilaspoikakillan kuoro johtajana dir.mus. Pekka Ainali:
* Uljaat Sotaveteraanit * Tuntematon sotilas * Veteraanin iltahuuto
– Tervehdykset: Puolustusvoimat Kaakkois-Suomen Aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Aki Hotti – Kouvolan kaupunki, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Kaunisto – Nuoren tervehdys, alikersantti Ron Efrati 3.PSJK
– Huomionosoitukset, puheenjohtajat ja toiminnanjohtaja
– Tehtävän siirto Perinneyhdistyksille, Arto Mikkonen ja Perinneyhdistysten puheenjohtajat
– Päätössanat, piirin varapuheenjohtaja Kai Holmberg
– Maamme, soittokunta, kuoro ja yleisö
– Juhlakahvit, Kouvolan kaupunki

Linkki juhlan tallenteeseen löytyy piirin Youtubesta: https://youtu.be/5NNehykKZQo

Kymenlaakson veteraaniperinteen vaaliminen on nyt virallisesti siirtynyt kahden alueellisen perinneyhdistyksen vastuulle:
– Sotien 1939-1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry

– Sotien 1939-1945 Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistys ry

Perinneyhdistysten kotisivut löytyvät Tammenlehvän Perinneliiton ylläpitämästä, uudesta valtakunnallisesta portaalista: www.sotiemmeperinne.fi

HIMMETÄ EI MUISTOT KOSKAAN SAA!

 

KUTSU PÄÄTÖSJUHLAAN 4.3.2023

ARVOISAT SOTIEMME VETERAANIT, LOTAT JA VETERAANIPERINTEEN YSTÄVÄT!

Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin ja Kouvolan Sotaveteraanien päätösjuhla järjestetään lauantaina 4.3.2023 klo 13.00 Kouvolan kaupungintalolla.

OHJELMA:

    • Klo 11.30 Ruokailu
    • Klo 13.00 Päätösjuhla
    • Klo 14.30 Kahvitarjoilu

Paraatipuku tai tumma puku, kunniamerkit.

Ilmoittautumiset ruokailua varten 24.2.2023 mennessä

kymenlaakson.svp@sotaveteraaniliitto.fi tai puh 0400 655 283

Ei kukkia ja lahjoja. Mahdolliset muistamiset historiikin valmistamiskuluihin: Kymijoen OP FI92 5750 0120 0692 58

LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Soihtu on siirtynyt uusiin käsiin!

Hyvät sotiemme veteraanien ystävät!

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri ry on virallisesti päättänyt toimintansa 31.12.2022. Yksi aikakausi saatetaan komeasti päätökseen la 4.3.2023, kun piiri ja Kouvolan Sotaveteraanit järjestävät yhteisen päätösjuhlan Kouvolan kaupungintalolla. Juhlaan on vapaa pääsy. Kutsu julkaistaan myöhemmin.
Vastuu veteraanityöstä piirin alueella on nyt siirtynyt alueellisille perinneyhdistyksille. Alta löytyy linkit uuteen perinneportaaliin sekä Facebook-sivuille : www.sotiemmeperinne.fi (kts. ”Alueellinen perinnetyö”)

Perinneportaali

Uudesta perinneportaalista löytyy mm. perinneyhdistysten vastuuhenkilöiden, perinnekerhojen ja -toimikuntien yhteystiedot.  Sivuilla esitellään myös mm. sotamuistomerkkejä, Mannerheim-ristin ritareita ja paljon muuta.

Lähde Sinäkin mukaan veteraaniperinnetyöhön. Himmetä ei muistot koskaan saa!

Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin historiallinen kokous 24.11.2022

Kymenlaakson Sotaveteraanipiiri ry piti kokouksen 24.11.2022 ja päätti yksimielisesti piirin hallituksen ehdotuksesta, että piiri lopetetaan kuten alueella olevat kaksi yhdistystäkin. Päätös oli jo toinen, kuten lopettamiseen vaaditaankin.
Kokouksessa palkittiin ansioituneita piirin ja yhdistysten toimijoita ansiomerkeillä ja -mitaleilla. Lisäksi luovutettiin useita standaareja ja pienoislippuja sotaveteraanipiirissä toimineille, kuten myös molempien perinneyhdistysten puheenjohtajille ja pienoisliput molemmille perinneyhdistyksille.
Kuvassa vasemmalla Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Arto Mikkonen, Pohjois-Kymen Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Antti Laherto ja Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Toivo Hartikainen.

Piirin neuvottelupäivä 7.10.2022, Puhjonranta

Piirin viimeiseksi jäävä neuvottelupäivä pidettiin 7.10.2022, Puhjonrannassa. Koolla oli salin täydeltä veteraanijärjestöjen toimijoita, sekä veteraaniperinnettä jatkavia tahoja. Sotiemme veteraaneja on elossa n. 4000. Edunvalvontatyö ei kuitenkaan pääty vielä viimeisenkään veteraanin poistuessa rivistä, sillä heidän leskiään tullaan myös auttamaan viimeiseen asti. Perinneaikaan vaiheittainen siirtyminen on kuitenkin jo käynnissä Pohjois-Kymen ja Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistysten toimesta.

Tilaisuudessa jaettiin Sotaveteraaniliiton ansiomerkit kolmelle ansioituneelle henkilölle. Palkittavien kuvassa vasemmalla Reijo Salminen Jaalan sotaveteraanikerhon yhteyshenkilö, Sari Teikari KYMSOTE Etelä-Kymenlaakson palveluohjaaja (myöntää veteraanien kotiin vietävien palveluiden sitoumuksia) sekä eversti Petri Olli, Karjalan prikaatin apulaiskomentaja. sekä Sotien 1939-1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja.

Reijo  Salminen sai liiton kultaisen ansioristin. Sari Teikari  ja Petri Olli saivat Sotaveteraaniliiton ansiomitalin. Lämpimät onnittelut huomionosoituksesta!

Veteraaniperinnetyön konsertti 4.6.2022, Kouvola

Lippujuhlan päivänä 4.6. Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa järjestetyllä konsertilla juhlistettiin myös Tammenlehvän Perinneliiton alueellisen perinneyhdistyksen, eli Sotien 1939-1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry:n ensimmäistä vuosipäivää. Kunniavieraamme ja yli 150-henkinen yleisö saivat kuulla kolmen eri kokoonpanon musiikkillisia esityksiä ja ansaitusti aplodit raikuivat pitkään. Oheisen linkin takaa pääset katsomaan livestriimistä tehtyä videotallennetta. Tallennetta voi ”kelata” tarpeen mukaan.

Tilaisuudessa myös palkittiin veteraaniperinnetyössä kunnostautuneita henkilöitä valtiollisilla kunniamerkeillä. Yksityiskohtaisempi artikkeli julkaistaan myöhemmin,

Videolinkki

Huomionosoitus Virolahdella

Kuvassa vasemmalta: Reino Pietikäinen, Jaana Salopaasi, Matti Salopaasi, Matti Leikkonen ja Timo Alo.
Virolahden Sotaveteraanikerho ja Miehikkälän Sotaveteraanit ry muistivat  Virojoen kukkakauppaa 28.3.2022. Matti Salopaasille luovutettiin Suomen Sotaveteraaniliiton mitali ja Jaana Salopaasille Ylämaan spektroliitista tehty seinäkello sekä villasukat. Salopaasit ovat monien vuosien ajan toimittaneet havuseppeleet sankarihautausmaille sekä sotaveteraanien hautakummuille.
Teksti ja kuva Eila Leikkonen

Kouvolan Sotaveteraanien kevätkokous

Kouvolan Sotaveteraanien kevätkokous pidettiin 26.2.2022 Tuulensuojassa. Kokouksessa oli paikalla 31 jäsentä. Ennen varsinaisia kokousasioita puheenjohtaja luki vuonna 2021 rivistä poistuneitten jäsenten nimet. Toiminnanjohtaja sytytti muistokynttilän ja pidettiin hiljainen hetki pois nukkuneitten muistoksi. Arvo Saaristo viululla ja Pekka Ainali pianolla esittivät muistohymnin.

Kynttilä kuolleitten muistolle.

 

Saaristo ja Ainali.

Tilaisuudessa luovutettiin Sotaveteraanipiirin myöntämä kultainen ansiomerkki Heikki Tantulle sekä yhdistyksen myöntämä liiton ansiomitali Ville Vaulasteelle pitkäaikaisesta veteraanityöstä.

Heikki ja Ville.

Kokouksen puheenjohtajana toimi opetusneuvos Sakari Viinikainen. Kokous oli sääntöjen mukaan koolle kutsuttu ja päätösvaltainen. Halukkailla jäsenillä oli mahdollisuus tutustua kokousaineistoon ennen kokousta. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2021 toimintakertomus ja tilit.

Toiminnantarkastajien lausuntoon perustuen hallitukselle ja toiminnanjohtajalle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.

Kokouksen johtokaksikko.
Arto ja Sakke.

Kokouksessa tehtiin historiallinen päätös. Kouvolan Sotaveteraanit päätti purkaa yhdistyksen 31.12.2022. 1.1.2023 veteraanityötä jatkaa Sotiemme 1939-1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry. Toinen purkamista koskeva päätös tehdään marraskuussa syyskokouksen yhteydessä.

Kuoro 2022

 

Teksti Toivo Hartikainen

Kuvat Paavo Mikkonen ja Hannu Lahtinen

Arto Mikkonen jatkaa piirin puheenjohtajana vuonna 2022

Kymenlaakson Sotaveteraanipiirin vuosikokous pidettiin Kouvolassa Keltakankaan ABC-aseman tiloissa 4.3.2022. Vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2021 toimintakertomus, vahvistettiin tilikertomus ja tilivelvollisille myönnettiin tili- ja vastuuvapaus.

Kokouksessa hyväksyttiin myös toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022. Toiminta jatkuu entiseen tapaan veteraanien, puolisoiden ja leskien tukitoimia palvellen. Tapahtumat noudattavat pitkälle aikaisempia vuosia noudattaen. Tärkeimpiä tapahtumia ovat sotiemme veteraanien kirkkopäivät Kouvolassa, Haminassa, Kotkassa ja Karhulassa. Paikalliset yhdistykset ja kerhot järjestävät myös hengellisiä tilaisuuksia. Hengellinen perheilta järjestetään Myllykoskella yhdessä reserviläispiirien kanssa yhdessä.

Kokouksen puheenjohtajana toimi Reijo Pajuoja. Kuva Hannu Lahtinen.

 

Kokouksen osanottajia. Kuva Toivo Hartikainen

Piirin puheenjohtajaksi valittiin Arto Mikkonen Kouvolasta. Hänellä alkoi 13. vuosi piirin puheenjohtajana. Varapuheenjohtajaksi hallituksen kokouksessa valittiin Kai Holmberg Kotkasta. Muut hallituksen jäsenet ovat nyt kokouksessa vuosille 2022 – 2023 valitut Hannu Valjus [vara Kari Tiusanen] Karhula-Kymi, Reino Pietikäinen [Pertti Riihelä] Miehikkälä, Matti Leikkonen [Timo Alo] Hamina-Vehkalahti/Virolahden kerho, Juha Pesonen [Päivi Rantala] Kouvola, Hannu Tähtinen [Kyösti Kakkonen] Kotka/Pyhtää-Ruotsinpyhtään kerho ja Maija-Leena Järviö [Satu Vallema Karhula-Kymi] Hamina-Vehkalahti. Jatkavat vuoden 2022 Vesa Kangasmäki [varalla Matti Sahala] Hamina, Timo Heikkilä [Matti Rantala] Iitti, Kai Holmberg [Pirjo Horto ] Kotka, Raimo Kinnunen [Antti Laherto] Kouvola, Arja Hinkkanen [Jaakko Nuppola] Kouvola. Helena Teljamo [Tuula Käkelä Iitti] Kouvola. Tilintarkastuksen suorittavat KPMG:n KHT Saija Laurila ja Katri Lehtikangas KH.

Piirin sosiaalineuvojana jatkaa Päivi Rantala, hengellisen toimikunnan puheenjohtajana Juha Pesonen ja jäseninä yhdistysten hengellisestä työstä vastaavat. Asuntojen korjausneuvontaa saa rakennusmestari Pekka Hulkkoselta.

Kokouksessa tehtiin historiallinen päätös. Piiri päätettiin purkaa 31.12.2022 ja siirtää vastuu Sotiemme 1939 – 1945 Perinneyhdistyksille, Pohjois-Kymen ja Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistyksille 1.1.2023 alkaen.

Huomionosoituksen saaneet kuvassa vasemmalta; Kirkkoherra Kimmo Ylikangas ja yrittäjä Pekka Pajarinen ansiomitalit sekä kultaisen ansioristin saaneet Raimo Kinnunen ja Armi Oinonen. Piirin standaarin sai Eero Mattila. Kuva Hannu Lahtinen.

Teksti Toivo Hartikainen